Skip links

Българин оглави работната група за подкрепа на малки и средни предприятия към Европейската организация за киберсигурност (ECSO)

Светлин Илиев, експерт в Съюза за стопанска инициатива (ССИ), бе избран за председател на комитета за „Подкрепа на МСП – потребители на киберсигурност“ към Европейската организация за киберсигурност (ECSO). Организацията съществува от 2016-та година и е привилегирован партньор на Европейската комисия по въпросите, свързани с киберсигурността и дигитализацията. В нея членуват представители от всички държави членки на Европейския съюз. За първи път българин, в лицето на Светлин Илиев, заема ключова длъжност, като неговата лична цел е да запознае и подкрепя малкия и среден бизнес по темата киберсигурност.

„За мен е изключителна чест и привилегия да бъда част от екипа на ECSO и да оглавя тази така важна работна група. Малките и средни предприятия са гръбнакът на икономиката не само в България, но и във всички страни от Европейския съюз, а все по-големите киберзаплахи превръщат темата киберсигурност в изключително важна за бъдещото им развитие“ – коментира Светлин Илиев.

Членове на работната група са AIRBUS Defence & Space – CyberSecurity, Европейската банкова федерация, Италианската банкова асоциация, F-Secure Corporation, Finnish Information Security Cluster FISC, RHEA System S.A. и др. Повече за работната група може да научите тук.

От 2020 г. Светлин Илиев е част от експертния екип по темите киберсигурност и дигитализация на Съюза за стопанска инициатива (ССИ), член на Националния съвет за тристранно сътрудничество,. Светлин Илиев е и председател на Българската асоциация по киберсигурност.

Интервю със Светлин Илиев, можете да гледате тук