Skip links

Съюзът за стопанска инициатива приканва за активна и динамична комуникация между бизнеса и правителството

Това заявява зам.председателят на УС на ССИ Светлин Илиев в интервю пред сайта „Дивидент“.

Бизнесът се бори, за да може да съществува.

Протестът не е политически, той е за политики.

„Протестът, който е планиран на 18-ти май и е организиран от всички национално представени работодателски организации не е политически, той е за политики“, заяви Светлин Илиев от Съюза за стопанска инициатива. Според него този протест е за компенсация на всички небитови потребители. „Важно е да се отбележи, че небитовите потребители са училищата, болниците, читалищата, не само бизнесът. Причините за този протест са невъзможно високите цени електроенергия и предстоящите такива на пазара на газ и бизнесът иска компенсация, за да може да бъде конкурентно способен на европейските си партньори и конкурентите от другите континенти“, заяви Илиев.

Според него този протест трябва да даде възможност на българския бизнес да произвежда и да бъде конкурентно способен на европейските пазари и да успее да задържa своите работници. „Бизнесът се бори, за да може да съществува и да може да задържи своите работници“.

„Нашето предложение е да се запази досегашната схема, която компенсира 75% разликата от средномесечната цена за съответния месец спрямо енергийния микс на българската енергийна борса. Това ще гарантира една прогнозируемост на българския бизнес, в който той ще може да планира месеци напред. Тази схема бе използвана месеци наред, но на 1 май тя бе прекъсната“, заяви Светлин Илиев на въпрос за предложенията, които Съюза за стопанска инициатива предлага.

Според него новото правителство е допуснало определени грешки, но е важно да се отчете, че скоро българско правителство не е било изправяно пред толкова сериозни кризи. „На последната среща с премиера Кирил Петков, Асен Василев и с Корнелия Нинова стигнахме до консенсус, че българската държава и българският бизнес следва да имат различни сценарии, за които те да са готови и ние да сме готови. Много е важно да има резерви в държавата, много е важно България да бъде подготвена. Нашето настояване е за прогнозируемост, която тези компенсации и механизми биха осигурили на българския бизнес“.

„Ние призоваваме за активна и динамична комуникация с правителството. Двете неща не могат да съществуват самостоятелно. Нито бизнесът съществува сам за себе си, нито държавата съществува сама за себе си. Държавата разпределя ресурси, които в по-голямата си част са осигурени от българския бизнес. Един навременен диалог, един открит диалог, един ползотворен диалог ще осигури висока синергия и ще помогне на България да излезе от кризите, в които се намира“, добави Илиев.

„Никой не може да предвиди какво ще се случи с газовите доставки, но е важно ние да бъдем готови и да имаме готовност. Това става с общи усилия и с активни действия и комуникация“, 

„От Съюза за стопанска инициатива използваме нашите международни контакти, най-вече в САЩ, за да подпомагаме активно този процес на осигуряване на доставки на газ на България“, завърши Светлин Илиев пред „Дивидент“.