Skip links

ССИ: Процесът по дигитализация у нас трябва да се ускори

По Плана за възстановяване и устойчивост и оперативните програми в периода 2021 – 2027 г. за цифрови технологии са планирани над 3 млрд. лв.

За Съюза за стопанска инициатива, който представлява малкия и средния бизнес у нас, е изключително важно да се акцентира върху процесът по цифровата трансформация на страната. Става въпрос за над 3 милиарда лева, планувани за периода 21-27 година. Това заяви председателят на ССИ Васка Бакларова след срещата на работодателските организации с премиера Гълъб Донев и добави, че е необходимо да се и ускори процеса по обявяване на поръчки по значимите проекти от оперативните програми и Плана за възстановяване и устойчивост именно в областта на внедряването на нови цифрови технологии.
Председателят Съюза за стопанска инициатива Васка Бакларова заяви, че по време на срещата са били обсъдени проблемите с високите цени на стоки от първа необходимост, политиките, които да предприеме страната, за да бъде приета в Шенген и ОИСР.
„Трябва да направим необходимото, за да се справим с цените – по подобие на това, което беше направено за цените на тока и горивата – предстои да работим за овладяване на инфлацията при хранителните стоки”, каза Бакларова.
„В момента основните повишения на индекса на инфлация идват от цените на храните. Предстоят работни групи, които да работят по въпроса“, обясни още тя.
Председателят Съюза за стопанска инициатива Васка Бакларова заяви, че по време на срещата са били обсъдени политиките, които да предприеме страната, за да влезе в Шенген, ОИСР, както и да се задвижат мерките по зелената сделка.
„Подготовката на бизнеса и икономиката за изпълнение на изискванията на Зелената сделка е особено важно. Необходима е широка информационна кампания, насочена към бизнеса и в частност към малките и средни предприятия за това какво означава Зелената сделка за България“, коментира председателят на ССИ. И добави, че позиционирането на бизнеса в България като лидер в зелената икономика е осъществимо чрез възползване от зелените пазарни ниши.
По време на срещата ССИ за пореден път изрази своята готовност за съдействие на държавните органи и участие в процесите по осъществяване на политиките по посока преодоляване на икономическата криза у нас, осъществяване на дигиталната трансформация на предприятията , както и по отношение на зелените политики, зелената сделка, зелена икономика и бизнес или т. нар. „зелен преход в Република България“.