Skip links

Срещата с премиера донесе на бизнеса предвидимост

Чуйте интервюто на Емил Костов със Светлин Илиев.

В настоящата ситуация на военно-политически конфликт близо до нашите граници, на един обезумял пазар за електроенергията, такова съобщение бе изключително важно и дава ключовата дума, от която бизнесът се нуждаеше. И тя е предвидимост.“ Така изпълнителният заместник председател на „Съюза за стопанска инициатива“ Светлин Илиев коментира резултата от срещата днес между бизнеса и премиера Кирил Пеков.  

В предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив той благодари на държавата, че е откликнала  „светкавично“ на молбата им за среща, на която да се потвърди, че бизнесът ще продължи да бъде подпомаган в следващите два месеца заради скъпите енергоносители.

Светлин Илиев коментира като очаквана реакцията на презапасяване, на която ставаме свидетели. „Като изключим спекулативния апсект на някои пазари, това е напълно нормално психологическо чувство“, каза той и припомни началото на ковид-кризата, когато имаше подобно презапасяване от страна на домакинствата. Той, обаче, предупреди, че всяко сътресение и презапясяване води до недостиг и изкуствено завишаване на цените.

Според Илиев, българският бизнес се е ориентирал добре по време на ковид кризата и е получил навеременна помощ от държавата за излизане от нея. Сега предстои да се видят последствията и от тази криза, чийто ефект не е само у нас, а и в цяла Европа. Той изрази надежда да не влезем в хипотеза на стагфлация, тъй като посочи, че тогава мерките, които ще трябва да се вземат, няма да се харесат нито на бизнеса, нито на обществото.

Надеждите, според него, са в „шоковото“ инвестиране в европейската икономика чрез Българския план за възстановяване и устойчивост, който да влее нови средства в икономиката ни.

Светлин Илиев, който е и председател на Българската асоциация по киберсигурност, смята, че в условията на отново „шокова“ (по думите му) цифровизация заради ковид, малките и средните предприятия у нас често са забравяли за своята киберсигурност. Като отчете отворената врата за диалог с новото министерство на електронното управление, той предупреди: „Ако ние изложим една компания чрез нейната цифровизация на по-големи рискове за нейните бизнеспроцеси, ние реално имаме негативен ефект“.

Цялото интервю със Светлин Илиев може да чуете в аудио файла.