Skip links

Светлин Илиев, ССИ: Днес работна група поставя началото на серия от дискусии за конкретен механизъм, който да замести сегашната структура на българския енергиен пазар

София. Първата група започва да работи днес в 12.30 часа. Това каза в дневния блок „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ Светлин Илиев, заместник изпълнителен председател на Съюза за стопанска инициатива. „Има среща в Министерството на енергетиката с министър Николов, с експертен екип от неговия кабинет, както и с представители на работодателските организации. Тази среща поставя началото на серия от дискусии за конкретен механизъм, който да замести сегашната структура на българския енергиен пазар, който може би и вашите слушатели са чували, е ден напред. Това е един спекулативен пазар, който има сериозни несъвършенства, меко казано“, обясни той. 


„Нашата цел е да осигурим една структура на пазара и заедно с правителството да изработим механизъм, който да е базиран на дългосрочни договори. Такъв, който ще позволи спокойствие, една увереност на бизнеса за по-дълъг период от време. Нали разбирате, че когато ти планираш заплати, производствени разходи примерно да кажем на цена от 300 лева, и след 2 месеца тя скочи на да кажем 550 лв., че планирането е почти невъзможно. Така че ние се опитваме точно този проблем да решим структурно, а да не гасим пожари, които изникват всеки ден. 
Той изрази надежда този механизъм да бъде готов май месец. 

Автор:
Милослава АНГЕЛОВА