Skip links

ПРОФЕСИЯ КИБЕРСИГУРНОСТ Е ФАКТ, ВЪЗМОЖНО Е ОТ ЕСЕНТА ДА ИМА УЧЕБНИ ПЛАНОВЕ

Вече съществува професия киберсигурност, след като бе утвърден списъкът на професиите. Сега предстоят да се разработят учебните планове, свързани с подобна професия. Възможно е от началото на новата учебна година младите хора да имат тази възможност да се обучават по специалността. Основното усилие, за да наваксаме различни пропуски в сигурността е по линия на образованието. Това коментираха Христиан Даскалов, председател на Цифровия иновационен хъб „Тракия“ (ЕЦИХ „Тракия“), чийто координатор е ССИ и доц. Златогор Минчев, Институт по информационни и комуникационни технологии към БАН, в предаването „Бизнес старт“ с водеща Роселина Петкова. 

Темата за изкуствения интелект е най-горещата в сферата на науката и на пазарите, като трябва да стане основен фокус на бизнеса и държавата, казаха Даскалов и Минчев. Държавната администрацията и бизнеса трябва да бъдат ограмотени по темата киберсигурност, защото тя вече не е плод само на изследвания, а необходимост.

Вече професия киберсигурност е факт, като досега тя не съществуваше, което възпрепятства и учебните заведения да предложат подобни програми.

„Сега бе утвърден списъкът на професиите, предстои да се разработят учебни планове, респективно цялата документация, свързана с подобна професия и от началото до края е обект на работа в следващите месеци. От началото на новата учебна година, защо не, младите хора да имат тази възможност да се обучават. Наш партньор, който присъства на форума във Пловдив е Института по публична администрация. С тях ще започнем няколко курса, част от тях ще се водят през киберполигона, който изграждаме. Основното усилие, за да наваксаме различни пропуски в сигурността е по линия на образованието“, коментира председателят на ЕЦИХ „Тракия“.

С развитието на технологиите и тяхното прилагане е невъзможно администрациите и бизнесите да функционират без устройства, което води и нуждата от киберсигурност, категорични са експертите.

„Страната ни разполага с високотехнологични инструменти, за които липсват кадри, които да боравят с тях. Изкуственият интелект може да замества служители в администрацията, които да се занимават с нещо по-креативно. Технологията може да направи, предоставяните от държавната администрация, услуги по-комплексни и достъпни за гражданите“, коментираха още специалистите. 

Цялото участие може да видите тук.

Leave a comment