Skip links

ДИГИТАЛИЗАЦИЯТА ЩЕ ПРЕВЪРНЕ БЪЛГАРИЯ В ИКОНОМИЧЕСКИ ФАКТОР

Необходимо е трансформиране и оптимизиране на съществуващите административни структури в единен политико-определящ орган за координирано осъществяване на дигиталната трансформация на икономиката, заяви пред „ДИВИДЕНТ“ Васка Бакларова, председател на ССИ.

„От Съюза за стопанска инициатива смятаме, че е крайно време да бъде разработена единна национална политика с участието на социалните партньори за въвеждане на системен подход за цифрова трансформация в съответствие с европейските цели“, заяви Бакларова.

През последните три години българският бизнес се намира в турбуленция, икономика се клати, а страхът от рецесия в последно време се засилва. Това е така благодарение на пандемията, рекордно високата инфлация, енергийната несигурност и цените на горивата, които излетяха до небесата. Трябва да отбележим обаче и няколко безспорни факт. Още преди COVID-19 да преобърне живота на всички с краката нагоре, бизнес средата у нас беше изправена пред редица предизвикателства, сред които – цифровата трансформация и включването на страната в глобалната дигитална икономика.
В тази посока са насочени и целите на Съюза за стопанска инициатива, който стратегически планува процесите на подобряване на икономическата среда за бизнеса и обществото на страната. Как ще се случи това, пред „ДИВИДЕНТ“ сподели Васка Бакларова, председател на ССИ.
Кой е ключовият момент за развитието на страната ни предвид ситуацията, в която се намираме?
„Трябва да погледнем по-мащабно на случващото се около нас. Анализирайки настоящите кризи, които бизнеса преживява, от първостепенна важност е правителството да гарантира сигурност и предвидимост на средата“, категоричен е председателят на ССИ.
Васка Бакларова сподели, че ръководството на Съюза за стопанска инициатива е провело срещи със служебните министри на икономиката и индустрията – Никола Стоянов и на финансите – Росица Велкова-Желева.
Пред служебните министри от ССИ са отбелязали факта, че страната ни се намира в сложна политико- икономическа ситуация, на ръба на енергийна и газова криза, но с оглед на случващото се в момента, можем само постфактум да наблюдаваме събитията и стратегически да се справим със създалите се ситуации.
По време на разговорите обаче са били обсъдени и най-важните приоритети, по които ще се работи в следващите месеци.
Кои са те?
„От Съюза за стопанска инициатива смятаме, че е крайно време да бъде разработена единна национална политика с участието на социалните партньори за въвеждане на системен подход за цифрова трансформация в съответствие с европейските цели. Това обхваща трансформиране и оптимизиране на съществуващите административни структури в единен политико-определящ орган за координирано осъществяване на дигиталната трансформация на икономиката, обществото и публичния сектор в страната“, заяви Бакларова пред „ДИВИДЕНТ“.
Ролята на цифровата трансформация
От ССИ смятат също, че ключова роля за превръщането на България в икономически фактор и конкурентноспособен бизнес партньор играе именно цифровата трансформация и включването на страната в глобалната дигитална икономика.
Борба с корупцията
„ Със служебната власт коментирахме също, че за да превърнем страната ни в привлекателна дестинация за инвеститорите, ние трябва да се справим с корупцията, като си дадем ясна сметка за принципите на Европейския стълб на социалните права“, каза още Бакларова.
По думите й е крайно належащо да се създадат трайни правила и условия за проследяване. Бакларова смята, че това трябва да се случи съвместно със социалните партньори. „Заедно по пътя на публичните средства за прозрачност на бизнес средата, както и осигуряване на обратната връзка с бизнеса като функция на техните данъци“, подчерта тя.
Важно ли е участието на работодателските организации в годишната среща на търговските аташета зад граница?
Васка Бакларова заяви, че за ССИ това е крачка, която трябва да се направи.
„И тази наша идея бе коментирана със служебните министри. По този начин ще се подобри връзката с бизнеса и ще се набележат мерки за подпомагане на българския експорт“, заяви председателят на Съюза.
Според нея ключова роля за стабилизирането на бизнес средата е създаването на дълготрайни чуждестранни партньорски бизнес взаимоотношения.
„България трябва да бъде представена като производствен фактор в Европа, за да заеме подобаващо място при релокацията на пазарите и пътищата на доставки“, каза още тя.
Сред основните приоритети на Министерството на финансите са подготовката на второ искане за плащане по Национални план за възстановяване и устойчивост, подготовка за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и влизане в Еврозоната, като за целта министерството се ангажира да продължи с плана за въвеждане на еврото, които ръководството на Съюза за стопанска инициатива приветства.