Skip links

Интервю: Някои от индустриалните предприятия ще бъдат принудени да спрат мощностите

Виолина Наковапредседател на Съюз за стопанска инициатива, отговори на въпроси за националния протест срещу драстичното увеличение на цената на електроенергията и мерките, които трябва да се вземат:

Виолина Накова

Каква е причината за недоволството на бизнеса относно кризата с цената на електроенергията и какви ще са последствията от нея?

Проблемът с цената на електроенергията започна още през лятото, но докато тогава причините бяха свързани с особености на регулацията на националния ни пазар, които позволиха използването на спекулативни практики, то сега драстичното увеличаване е свързано с проблемите на общоевропейския пазар. Пазарът на електроенергия за небитовите потребители в страната беше напълно либерализиран на 1 юли тази година и сега всички абонати, които не са битови, за силно засегнати. Такива са не само предприятията, но също и училищата, детските градини, социалните институции, държавните и общинските предприятия и т.н. Увеличението е драстично, а разходите за електроенергия са част от постоянните разходи на всеки бизнес, като там плащането на цената не може да бъде отложено. При предприятията, които изпълняват сключени договори с договорени вече цени, проблемът е сериозен, защото те ще трябва да работят на загуба. Това прави нашите предприятия неконкурентоспособни. Според мен има неразбиране на дълбочината и сериозността на проблема особено що се касае до микро-, малки и средни предприятия. Ние предупредихме за този проблем още през месец август, но за съжаление реакцията закъсня.

Цялата статия прочетете ТУК