Skip links

Бургаските занаятчии притеснени, че на ул. „Алеко Константинов“ няма да има достатъчно място за тях

Два павилиона за представителите на занаятчийската камара се предвижда да бъдат поставени на ул.“Алеко Константинов“ в Бургас, след приключване на реконструкцията й. Според председателя на камарата Майя Стоянова обаче, конструкциите няма да са достатъчни за дейностите на камарата.

„Павилионите са много малки и не виждам как могат да се представят занаятчийски изделия на това място. Идеята беше, че училище „Св. св. Кирил и Методий“ е на близо, там има приложни паралелки, а децата може да идват в нашите работилници, за тях обаче трябват помещения! „

На занаятчиите им е необходимо място за грънчарско колело, пещ, както и  тъкачен стан. От камарата разполагали и с обурудване за работилница за декоративни свещи, което също няма къде да бъде разположено.Сдружението съществува от 2002-ра година и вече 15 години се бори за това да получи свое пространство. В Камарата вече членуват над 2 200 регистрирани занаятчии, които работят за запазването на автентичните майсторски техники на традиционните за бита по тези ширини занаяти. Според тях, това може да подпомогне местната икономика, в частност туризма и образованието.